Flytta in 

Här får du tillgång till all information innan och under din inflyttning. Glöm inte att du som hyresgäst även har en del skyldigheter som felanmälan och hyresregler. Du kan läsa om detta under "Information, tips och regler.


 
 








 


På inflyttningsdagen lämnas nycklarna vanligtvis ut kl 12 och du är välkommen att flytta in i din nya lägenhet. För att underlätta för dig själv kan det vara bra att plocka ner dina saker i flyttlådor och märka dom med vilket rum de ska plockas upp i, och gärna dagarna innan flytten så det går snabbt och smidigt att flytta dina saker. Ett gott tips är att ha en eller två dagar på dig att flyttstäda din före detta bostad. 


Flyttanmälan till Skatteverket
När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Du skall också byta adress  via adressändring.

Hemförsäkring 
Vi rekommenderar starkt att du skaffar en hemförsäkring. Om det händer något i din lägenhet, så som inbrott, brand, vattenskada, skadegörelse eller liknande, blir du ersättningsskyldig. Har du ingen försäkring får du stå för hela kostnaden själv. 

Ha en plan för din flytt med både start, paus och i vilken ordning allt ska ske.  

• Packa en liten väska med necessär, pyjamas, telefonladdare och ett ombyte.
• Har du barn, gör samma sak för dem, se till att få med favoritgosedjur, någon bok och leksak.
• Handla en påse med frukostvaror till första morgonen i nya bostaden.
• Förbered gärna så att det finns stämningshöjare under flytten, som snacks, frukt, kaffe, kall dryck och lunch/middag till dina flytthjältar.
• Se till att det finns toalettpapper, tvål och handduk i båda bostäderna under hela flytten.

Viktigt att sköta din lägenhet!

Det är du som hyresgäst som ansvarar för att sköta om din lägenhet. Här finns ett antal punkter att tänka på:

  • Frosta av kyl och frys regelbundet (om de inte är självavfrostande).
  • Spisen ska hållas ren (ugn, spisplattor/spishäll och bakom spisen).
  • Köksfläkten fungerar bättre och du minskar brandrisken om denna hålls ren. Det gäller även fettfiltret i fläkten, som behöver göras rent minst en gång i månaden.
  • Golvbrunnen i badrummet behöver rensas för att det inte ska bli stopp i avloppet och lukta illa.
  • Vattenlåset på avloppsröret under tvättstället och under diskhon hindrar dålig lukt från att komma upp. Dessa måste rensas ibland.
  • Kontrollera och gör rent alla ventiler i lägenheten. För att du ska få en god ventilation är det mycket viktigt att ventilerna inte är igentäppta,
  • Kontrollera funktionaliteten och batteriet i brandvarnaren!
    Alla våra lägenheter är utrustade med en brandvarnare, men du som lägenhetsinnehavare är skyldig att kontrollera att den fungerar.
  • Se till att brandfilten, som vi har utrustat alla våra lägenheter med, ligger på ett ställe där du lätt kommer åt den.
  • Elsystemet i din lägenhet tål inte hur mycket belastning som helst. Om du belastar det för hårt, genom att ha många elektriska apparater igång samma samtidigt, kan säkringar gå sönder och strömmen bryts. Om detta händer får du byta propp i elskåpet (om du har ett äldre proppskåp) eller trycka upp säkringsknappen (om du har automatsäkringar).Exempel på apparater som drar mycket ström är kaffebryggare, vattenkokare och hårtork. 

Här nedanför följer tips på hur du sköter och städar din lägenhet. Under Fixa felet själv hittar du enkla fel som du kan lösa själv. 


 
 








 

Rum

Tips för städning av väggar, golv och fönster(pdf)

Köket

Tips till köksstädning (pdf)

Badrum

Tips för badrums-städning (PDF)
Edit Page

Adress
Tranemobostäder AB
Moavägen 12
514 32 TRANEMO

TranemoB logo neg