Våra minsta hyresgäster har flyttat till Selahavet

Sedan en tid tillbaka har vi på Moavägen varit tillfällig boplats för en bikupa och cirka 40 000 bin. Nu är selahvet klart och inflyttat och bina fick - på internationella bidagen 20 maj - flytta till sin permantena boplats.

 

- Bikupan är en del av vårt arbete med ekologisk och social hållbarhet, förklarar Annika Björklund Fagrell, VD på Tranemobostäder. Det börjar bli ont om pollinerare i naturen och här kan vi hjälpa till. Vi hoppas det det blir en samlingspunkt i området.

 

Det var inte bara bikupan som flyttades. Andy, en av Tranemobostäders duktiga snickare har byggt ett så kallat apiarium, ett pedagogiskt litet hus med informationstavlor som beskriver bikupans invånare, vad de gör och hur de utvecklas. Genom luckor och pliexiglasväggar i bikupan kan man kika in till bina. Den snillrika bikupan är byggd i Småland av en snickare och före detta biodlare.

 

15-20 personer var på plats på inflyttningskalaset och sjölvklart bjöd vi på inflyttningsfika medan Andres Amaya på Beepartners berättade om bina och svarade på frågor:

 

- Finns det olika sorters bin?

- Ja det gör det. Den här sorten heter Buckfastbin.

 

- Hur många bin bor i en bikupa? 

-ca 40 000 stycken

 

- Är det alltid samma bidrottning eller byts den ut?

- En bidrottning kan leva upp till 5-6 år, men om hon inte lägger ägg som hon ska under säsongen börjar arbetsbina att "producera" en ny drottning som tar över så småningom.

 

- Hur många ägg lägger en bidrottning?

- Ca 2000 ägg per dag. 

 

Alla besökare fick presenter med sig hem: en honungsburk och en bok om bin.