Ditt ansvar
Ta hand om din lägenhet
Det är du som hyresgäst som ansvarar för att sköta om din lägenhet. Här finns ett antal punkter att tänka på:
- Brandfilten – Se till att brandfilten, som vi har utrustat alla våra lägenheter med, ligger på ett ställe där du lätt kommer åt den.
- Brandvarnare – Kontrollera funktionaliteten och batteriet i brandvarnaren! Alla våra lägenheter är utrustade med en brandvarnare, men du som lägenhetsinnehavare är skyldig att kontrollera att den fungerar.
- Elsystemet i din lägenhet tål inte hur mycket belastning som helst. Om du belastar det för hårt, genom att ha många elektriska apparater igång samma samtidigt, kan säkringar gå sönder och strömmen bryts. Om detta händer får du byta propp i elskåpet (om du har ett äldre proppskåp) eller trycka upp säkringsknappen (om du har automatsäkringar). Exempel på apparater som drar mycket ström är kaffebryggare, vattenkokare och hårtork.
- Frosta av kyl och frys regelbundet (om de inte är självavfrostande).
- Golvbrunnen i badrummet behöver rensas för att det inte ska bli stopp i avloppet och lukta illa.
- Köksfläkten fungerar bättre och du minskar brandrisken om denna hålls ren. Det gäller även fettfiltret i fläkten, som behöver göras rent minst en gång i månaden.
- Spisen ska hållas ren (ugn, spisplattor/spishäll och bakom spisen).
- Vattenlåset på avloppsröret under tvättstället och under diskhon hindrar dålig lukt från att komma upp. Dessa måste rensas ibland.
- Ventiler – Kontrollera och gör rent alla ventiler i lägenheten. För att du ska få en god ventilation är det mycket viktigt att ventilerna inte är igentäppta.
Tips!
Här får du tips på hur du sköter och städar din lägenhet.
Du kan också lösa en del enkla fel själv.
Förebygga brand
Vi vill alla undvika brand i våra fastigheter. Du som bor där har ett stort ansvar att hjälpa till i det förebyggande arbetet. Brandfilt och brandvarnare finns i alla lägenheter. Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för skötseln av brandvarnaren och att den fungerar.
- Kontrollera då och då att brandvarnaren fungerar.
Testa den genom att trycka in testknappen.
Den ger ifrån sig en larmsignal om den fungerar. - Byt batteri och rengör brandvarnaren årligen.
För att komma ihåg kan man bestämma en viss dag, till exempel första advent. - Har du en optisk brandvarnare,
behöver du ta loss den för att se bäst-före-datumet på brandvarnarens baksida. - Ny brandvarnare beställs på vårt kontor.
Egen utrustning
Skaffa gärna släckutrustning, kanske en handbrandsläckare att ha i lägenheten. Brandfilt har vi redan ordnat.
Matlagning kan ofta orsaka brand.
Börjar det brinna i en kastrull – släck genom att lägga på ett lock. Använd aldrig vatten till brinnande fett eller olja! Rengör spisfläkten regelbundet. I fläktfiltret samlas fett och fett är mycket lättantändligt.
Källare, vind och garage
Håll källare, vind och garage låsta för att undvika anlagda bränder.
Trapphusen
Trapphusen är din väg ut och Räddningstjänstens väg. Därför får du inte förvara saker i trapphuset, dels för att inte blockera framkomligheten och dels för att inte riskera brand. Brand i trapphus får allvarliga konsekvenser. Detta gäller även källare, vindar och tvättstugor. Som fastighetsägare är vi skyldiga att se till att allmänna utrymmen inte är blockerade. Hittar vi saker i dessa utrymmen måste vi därför ta bort dem.
Se över elutrustning och lampor.
Glapp i kontakter, blinkande lysrör, trasiga vägguttag, säkringar som ofta går sönder – allt det där kan orsaka kortslutning och i värsta fall en gnista som gör att det börjar att brinna. Hör av dig till oss så ger vi dig råd. Damm bakom kyl och frys är viktigt att hålla borta. Dammsug!
Betala hyran
1. Betalningen via autogiro
Detta sköts automatiskt av din bank och hyresavin dras normalt den sista vardagen i månaden. Det enda du behöver säkra är att det finns tillräckligt med pengar på kontot den dag hyran ska betalas. Du får endast en avi om din hyra förändras från föregående månad. Vill du betala med autogiro kontaktar du din bank eller laddar ner blanketten från vår hemsida.
2. Betalning med faktura
Här får du din hyresavi direkt till din internetbank eller till mobilappen. Du godkänner betalningen med en enkel
knapptryckning istället för att fylla i långa OCR-nummer. För att skapa e-faktura loggar du in på din internetbank och anmäler att du vill ha e-faktura från Tranemobostäder AB. Din bank beskriver hur du ska gå tillväga. Det är även till internetbanken som du vänder dig om du har frågor om e-fakturor.
3. Hyresavin på mail
Vill du att din hyresavi ska skickas via e-post till dig anmäler du din e-postadress till vår kundservice. Ring 0325-58 68 50 eller kontakta trabo@tranemobostader.se.
4. Faktura via brev
Har du inte möjlighet att ta emot hyresavin på något av de digitala sätten kan vi skicka hyresavin till dig per post. Observera att vi har en fakturaavgift på 40 kr på våra pappersfakturor, för att täcka våra administrativa kostnader.
Sortera rätt
Vi på Tranemobostäder är rädda om miljön och vi vill att våra hyresgäster är det med.
Här har vi samlat information om vår miljö- och sophantering och sophus. På sopor.nu finns all information om ditt avfall, hur du sorterar och var du kan slänga det.
Källsortering, skänka saker och energispartips
Miljön är en viktig fråga för oss alla. Genom att källsortera, skänka istället för att slänga och återvinna det som går att återvinna, bidrar du i det viktiga arbetet. Matavfall blir biogas och förpackningar blir nya produkter. Och totalt får vi mindre osorterade sopor att ta hand om. Varje fastighet har ett miljöhus eller en ”miljöhage” med sopkärl, där det finns tydliga instruktioner om hur du sorterar ditt hushållsavfall exempelvis plastförpackningar, metall, kartong, tidningar. Som hyresgäst är du skyldig att följa dessa instruktioner. Genom att slänga rätt och hålla rent bidrar du till att du och dina grannar får ett trevligt miljöhus.
Återvinningscentralen i Tranemo
Har du stora kartonger från till exempel köp av elektronik eller möbler måste du själv ta dessa till ÅVC Returen, återvinningscentralen i Tranemo på Storgatan 78. Stora kartonger fyller upp våra återvinningskärl direkt, och det är därför inget som vi tar hand om.
Farligt avfall
Farligt avfall kör du själv till ÅVC Returen. Exempel på farligt avfall är lösningsmedel, färgrester, olja, kemikalier, parfymer och hårsprayer samt kvicksilver i till exempel gamla termometrar.
Skänka
Ge bort saker som du inte vill ha men som kanske någon annan vill ha, kan du till exempel göra på Butik Återbruk i Limmared:
Butik Återbruk (ilimmared.se)
Du kan också lämna in sakerna i containrar på ÅVC Returen. Andra större saker som du vill bli av med kör du till också till ÅVC Returen. Detta gäller till exempel stora kartonger, madrasser, täcken och möbler.
Spara energi
Genom att vi alla använder mindre mängd energi sparar vi ofantligt på miljön – den energi som vi inte behöver använda är den bästa insatsen vi kan göra. Här kan vi alla hjälpa till! Temperaturen i din lägenhet ska vara mellan 20 och 21 grader. Det är temperaturen i lägenheten som styr om ditt element går igång eller inte. Även om det är kallt ute kan ditt element vara svalt. Termostaten känner av temperaturen i lägenheten och ligger den mellan 20 och 21 behöver inte elementet gå igång. Vill du mäta temperaturen gör du det 1 meter från en yttervägg och 1 meter från golvet. Fönster och dörrar ska vara stängda. Om det är mindre än 20 grader under en längre tid, ber vi dig att kontakta oss med en felanmälan.
Några tips för att spara energi
- Täck inte för element med möbler, elementskydd eller gardiner – det hindrar värmespridningen i rummet.
- Täck inte för termostaten på elementet. Då känner termostaten av en för hög temperatur och stänger av elementet.
- Fäll ner persiennerna på natten eller dra för gardiner. Fönster släpper ut mycket värme och genom att täcka fönstren isolerar man.
- Vädra kort och intensivt – fönster eller balkongdörrar ska stå öppna korta perioder. Annars kyler du ut lägenheten.
- Säkra ett gott inomhusklimat! Låt ventilerna vid fönstren som tar in den friska luften vara öppna. Luften som kommer in värms upp av elementen och rör sig genom lägenheten. Att ventilerna är öppna är också en förutsättning för att fukt inte blir kvar i lägenheten.
- Belysningen står för en fjärdedel av hemmets energianvändning. Släck lampor när du inte är i rummet och när du går hemifrån. Använd LED-lampor så mycket du kan. LED-lampor är energisnåla.
- Stäng av elektroniken med strömbrytaren istället för fjärrkontrollen. Standby-lägen (viloläge) kan i vissa apparater dra lika mycket energi som när de är påslagna.